Huis van de Europese geschiedenis

een recent museum ( 2017) op initiatief  van het Europees parlement , waar bezoekers uitgenodigd worden  kritisch na te denken over het Europese verleden en zich actiever bezig te houden met de toekomst van Europa. Er is aandacht voor de diversiteit van Europa en de vele interpretaties die de geschiedenis rijk is.

Het bevindt zich  zich in het verbouwde  Eastmangebouw in het Leopoldpark, in het hart van de Europese wijk in Brussel. Het oorspronkelijke gebouw werd gefinancierd met een gift in 1931 van de Amerikaanse zakenman en filantroop George Eastman, de uitvinder van de Kodakcamera, om een tandheelkundige kliniek voor kansarme kinderen te huisvesten. Het werd in 1934-1935 gebouwd door de Zwitserse architect Michel Polak.

DSC_1253-001

 

DSC_1250-001

 

DSC_1256-001

De originele wachtruimte van het Eastmangebouw was ontworpen voor de jonge patiënten, waarbij kleurrijke schilderijen van dieren uit de fabels van de Franse schrijver Jean de la Fontaine werden opgehangen. De tien schilderijen werden in 1935 door  Camille Barthélémy (1890-1961) vervaardigd met olieverf op 78 m² doek. Deze werden prachtig gerestaureerd.

DSC_1260-001

 

DSC_1259-001

 

DSC_1258-001

 

DSC_1257-001

 

DSC_1263-001

Dit project werd fel bekritiseerd , omwille het nut ervan en het kostenplaatje.

De  permanente collectie en de tijdelijke tentoonstelling, zijn alle dagen te bezoeken en de toegang is gratis.

 

Advertenties

51 replies to “Huis van de Europese geschiedenis

 1. Aan de buitenkant vind ik het gebouw niet geweldig. Het oogt niet oud en niet modern, ergens onbestendig er tussenin.
  De muurschilderingen zijn wel heel kunstig.

  Like

 2. Ik had nog nooit van dit museum gehoord. Men kan zich afvragen of alles in het leven nut moet hebben, maar dit is er misschien toch wel wat over. Hoewel, een gratis te bezoeken museum is altijd mooi meegenomen.

  Like

 3. Goede morgen Willy en een fijne nieuwe week gewenst.
  Wow, wat een prachtig gebouw is dit, zelf kende ik het niet en je hebt dus weer maar eens een gat in mijn cultuur gedicht. Dit museum mag er beslist zijn, kostenplaatje of niet!

  Liked by 1 persoon

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star