een dagje

Blankenberge

Het opvallendste bouwwerk is ongetwijfeld de Pier.

In 1894 had de stad al een gietijzeren pier in art-nouveau stijl. Tijdens WO I werd deze door de Duitsers vernield. De huidige betonnen pier in gewapend beton dateert van 1933 en werd wegens betonrot tussen 1999-2003 niet zonder moeite gerenoveerd.

DSC_3057ab

 

DSC_3059abb

Zicht richting Zeebrugge van op de pier.

DSC_3061dd

Het info – gebouw van de Stad in een mooi art-nouveau pand, het interieur is ook de moeite meer dan waard.

DSC_3065ad

Helemaal op het andere uiteinde van de zeedijk de staketsels.

De staketsels – die de toegang tot de jachthaven verzekeren – dateren van +/ 1860; maar werden op bevel van de Duitsers tijdens WO II afgebroken. Het “oosterstaketsel” werd in 1954 heropgebouwd als een traditioneel  houten constructie, het “westerstaketsel” werd pas in 1971 verwezenlijkt als een betonnen constructie. 

DSC_3067aadd

 

DSC_3080a

 

DSC_3070aaa

 

DSC_3090ddd

 

DSC_3085aad

Zicht in de richting van de Pier.

DSC_3094d

Zicht op een deel van de jachthaven.

DSC_3095ad

De” paravang “een bekend bouwwerk uit 1908 bestaat uit een windscherm met zitbanken, vanwaar men zicht heeft op de jachthaven en het Leopoldpark. De naam is afgeleid van het Franse woord voor scherm: “paravent”.Het dak ziet er wat Oosters uit, de dakpannen zijn geglazuurd en in het dak zijn schelpmotieven ingewerkt..

DSC_3103ab

De stationsbuurt werd volledig geherwaardeerd. De NMBS heeft 1,8 miljoen euro geïnvesteerd in het nieuwe station . Een privé bedrijf financierde de appartementen en het hotel boven de stationshal. Het plein werd heraangelegd, enig groen ontbreekt…

DSC_3107b

 

 

Advertenties

40 replies to “een dagje

 1. Prachtige foto’s Willy van Blankenberge, een kuststad die ikzelf minder goed ken, maar die zo te zien de moeite waard is om te ontdekken. De nieuwe stationsbuur ziet er heel fraai uit, maar hier en daar een boompje had er inderdaad wel bij gemogen.

  Like

 2. ton ordi est réparé? ou changé? …le mien devient vieux …un imac je changerais surement l’année prochaine , s’il tient jusque là ….
  on a eu une belle journée j’en profite

  Like

 3. Une histoire… des images… pour nous mettre en situation, c’est très BEAU cet endroit et j’aime particulièrement la photo du phare et les bateaux qui animent le lieu, joli port également ; merci Willy pour cette superbe visite !
  Bonne journée de dimanche à toi et @++

  Like

 4. Goede middag Willy, Blankenberge ken ik niet zo, wel een mooie serie foto’s heb je hier neergezet. Wel weet ik nog dat we vroeger wel als we in Cadzand waren, bij eb naar Knokke wandelden, daar een ijsje op de boulevard kochten en daarna voor het vloed werd weer terug gingen, want anders zat je vast in Het Zwin waar je bij hoog water echt niet door kon wandelen.

  Liked by 1 persoon

 5. Vu les constructions et le monde, cet endroit ne me tente pas, mais j’apprécie l’architecture de la station que je trouve très jolie.
  Merci pour la visite Willy.
  Bon dimanche

  Like

 6. Ik betrap me er op dat mijn ogen toch steeds naar de zee trekken, gewoon tóch boeiender dan beton,
  Maar op de paravang lijkt het me heerlijk uitrusten van een lange wandeling.

  Like

 7. Op deze foto’s is er niet veel van te merken, maar Blankenberge vind ik doorgaans (veel te) druk. Tenzij je afwijkt van de drukte en dan krijg je mooie foto’s als deze. Graag komen meekijken Willy.

  Like

 8. Ik zie toch duidelijk wat groene sprieten in een paar grote bloembakken opdat plein..! hahahaha!
  Tja.. smaken verschillen hè.. maar het beton doet het voor mij niet zo.. die paravang en dat Gebouw van de Stad.. wauw! Ik ben alleen ooit weleens in Blankenberge geweest voor de WandelTweedaagse.. heb van de stad toen niet al te veel gezien eerlijk gezegd.

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star