een dagje

Blankenberge

Het opvallendste bouwwerk is ongetwijfeld de Pier.

In 1894 had de stad al een gietijzeren pier in art-nouveau stijl. Tijdens WO I werd deze door de Duitsers vernield. De huidige betonnen pier in gewapend beton dateert van 1933 en werd wegens betonrot tussen 1999-2003 niet zonder moeite gerenoveerd.

DSC_3057ab

 

DSC_3059abb

Zicht richting Zeebrugge van op de pier.

DSC_3061dd

Het info – gebouw van de Stad in een mooi art-nouveau pand, het interieur is ook de moeite meer dan waard.

DSC_3065ad

Helemaal op het andere uiteinde van de zeedijk de staketsels.

De staketsels – die de toegang tot de jachthaven verzekeren – dateren van +/ 1860; maar werden op bevel van de Duitsers tijdens WO II afgebroken. Het “oosterstaketsel” werd in 1954 heropgebouwd als een traditioneel  houten constructie, het “westerstaketsel” werd pas in 1971 verwezenlijkt als een betonnen constructie. 

DSC_3067aadd

 

DSC_3080a

 

DSC_3070aaa

 

DSC_3090ddd

 

DSC_3085aad

Zicht in de richting van de Pier.

DSC_3094d

Zicht op een deel van de jachthaven.

DSC_3095ad

De” paravang “een bekend bouwwerk uit 1908 bestaat uit een windscherm met zitbanken, vanwaar men zicht heeft op de jachthaven en het Leopoldpark. De naam is afgeleid van het Franse woord voor scherm: “paravent”.Het dak ziet er wat Oosters uit, de dakpannen zijn geglazuurd en in het dak zijn schelpmotieven ingewerkt..

DSC_3103ab

De stationsbuurt werd volledig geherwaardeerd. De NMBS heeft 1,8 miljoen euro geïnvesteerd in het nieuwe station . Een privé bedrijf financierde de appartementen en het hotel boven de stationshal. Het plein werd heraangelegd, enig groen ontbreekt…

DSC_3107b

 

 

Advertenties

40 gedachten over “een dagje

 1. Prachtige foto’s Willy van Blankenberge, een kuststad die ikzelf minder goed ken, maar die zo te zien de moeite waard is om te ontdekken. De nieuwe stationsbuur ziet er heel fraai uit, maar hier en daar een boompje had er inderdaad wel bij gemogen.

  Like

 2. ton ordi est réparé? ou changé? …le mien devient vieux …un imac je changerais surement l’année prochaine , s’il tient jusque là ….
  on a eu une belle journée j’en profite

  Like

 3. Une histoire… des images… pour nous mettre en situation, c’est très BEAU cet endroit et j’aime particulièrement la photo du phare et les bateaux qui animent le lieu, joli port également ; merci Willy pour cette superbe visite !
  Bonne journée de dimanche à toi et @++

  Like

 4. Goede middag Willy, Blankenberge ken ik niet zo, wel een mooie serie foto’s heb je hier neergezet. Wel weet ik nog dat we vroeger wel als we in Cadzand waren, bij eb naar Knokke wandelden, daar een ijsje op de boulevard kochten en daarna voor het vloed werd weer terug gingen, want anders zat je vast in Het Zwin waar je bij hoog water echt niet door kon wandelen.

  Liked by 1 persoon

 5. Op deze foto’s is er niet veel van te merken, maar Blankenberge vind ik doorgaans (veel te) druk. Tenzij je afwijkt van de drukte en dan krijg je mooie foto’s als deze. Graag komen meekijken Willy.

  Like

 6. Ik zie toch duidelijk wat groene sprieten in een paar grote bloembakken opdat plein..! hahahaha!
  Tja.. smaken verschillen hè.. maar het beton doet het voor mij niet zo.. die paravang en dat Gebouw van de Stad.. wauw! Ik ben alleen ooit weleens in Blankenberge geweest voor de WandelTweedaagse.. heb van de stad toen niet al te veel gezien eerlijk gezegd.

  Like

 7. Goede morgen Willy en een fijn weekend gewenst.
  Je hebt weer een mooie reportage gemaakt, in het bijzonder van de pier zelf, een knap stukje architectuur waar ik, eerlijk gezegd, mijn hart aan heb verloren. En terug had je het het weer mee hé, daar heb je precies altijd geluk mee…

  Like

 8. Wow wat is dit daar heel gezellig. Echt voor ons. Blankenberge is daar lekker om te wandelen. Echt schitterend geworden. Mooie pier hebben daar gemaakt. Echt jammer voor ons te ver is. Prachtig serie foto’s heb gemaakt.
  Fijn weekend.

  Like

 9. een knappe reportage van blankenberge, ik was er een tijdje niet, maar verschiet van het park, het is lang niet meer zo gezellig….
  (ik ben er weer) en ik wens je een fijn weekend en hier is Een @->- voor jou

  Like

 10. De haven Blankenberge ken ik wel van mijn vroegere werk.
  Goed dat men de gietijzeren pier in art-nouveau stijl in ere houdt, is ook een soort van overwinning.
  WO II heeft meer kapot gemaakt dan je beseft.
  De zee en het ijzer zullen nooit vrienden worden, alleen verf geeft bescherming. Hans

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.