op stap in …2/2

Oudenaarde

De Sint-Walburgakerk met haar vierkante westtoren van 88 m hoog domineert de stad. Van de vroeggotische kerk uit de eerste helft van de 12de eeuw, rest nu nog slechts het koor in Doornikse kalksteen. In de 15de eeuw werd beslist de kerk te verbouwen in Brabantse gotiek maar men voltooide slechts de toren en de benedenkerk.

Momenteel is men aan de restauratie van de toren en het koor toe

.

.

een sierlijk gebouw van het OCMW

het vroegere postgebouw

Charles Liedts, een belangrijke jurist en staatsman, liet rond 1860 een buitenverblijf in de stad bouwen. Zijn zoon  verbouwde het kasteel  en schonk alles aan de stad op voorwaarde dat de begrenzing van het “Park Liedts” nooit zou wijzigen en dat ook de omvangrijke volkstuintjes bleven bestaan.

.

.

Het huis de Lalaign aan de Schelde, een patricierswoning die tot voor kort als museum en weefatelier gebruikt werd. De stad zoekt een investeerder om het gebouw een andere bestemming te geven. Om stabiliteitsredenen is het momenteel niet toegankelijk voor het publiek.

Aan de Schelde valt eveneens het gerechtsgebouw in neogotische stijl. Het oorspronkelijke gerechtshof werd tijdens WO I vernietigd.

De Onze-Lieve-Vrouwekerk van Pamele  (of Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk ) staat aan de rechteroever van de schelde in het stadsdeel Pamele en werd tussen 1234 en 1300 opgetrokken. Een gotische kerk met romaans aandoende vensters,

.

Advertenties

48 replies to “op stap in …2/2

 1. Hoi Willy,
  een post vol mooie gebouwen die ik dan ook met genoegen heb bekeken.
  En jeetje wat een steigers om die toren in je eerste foto!!! Ik wil er niet aan denken om daar op te moeten staan brrrr…… Ik geniet wel van de uitzichten maar lekker vanaf je foto’s hahaha…..

  Groetjes, Helma

  Like

 2. Ik ben voor jaren in Oudenaarde op camping geweest. Ik weet dat die er niet meer is. Kan me helaas niet zoveel van de stad herinneren, maar die kerk is geweldig.

  Like

 3. Schitterende serie architectuur foto’s Willy
  die steiger om de toren een kunstwerk op zich om te zien.
  Het huis de Lalaign aan de Schelde, hopelijk komt er iemand voor
  zou zonde zijn als dat leeg bleef en in verval raakt

  Groet, Bram

  Like

 4. ah oui c’est étonnant avec sa tour carré

  le chateau les édifices sont grandioses
  bon WE Willy ☺☺

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star