Havenkranen

langs de schelde in Antwerpen

In het stadscentrum vind je 12 van de 18 museumkranen van het MAS (Museum aan de Stroom), de moderne haven bevindt zich noordelijker in de richting van Nederland, De eerste havenkraan zou van 1263 dateren, aan het einde van de 19 de eeuw veranderde de technologie heel snel ,de aandrijving gebeurde eerst met stoom, dan waterdruk, elektriciteit en dieselmotoren. De oudste museumkraan dateert van 1907 en de jongste van 1963. Voor de restauratie doet het Mas beroep op sponsoring, het havenbedrijf en op sociale projecten.

Oude havenloodsen

De Antwerpse kaaien in het stadscentrum worden momenteel over een lengte van 7 km gemoderniseerd, de aanpalende zone’s worden aan gepast met inbegrip de van de huidige waterkering. Van die werken is momenteel niet zo veel te zien, de werfzones zijn niet toegankelijk voor het publiek.

Het MAS.
.
.
.
.
.
Zicht in de richting van de stad; de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal staat momenteel in de stelling. Het inspecteren en restaureren van de toren zou nog 2 jaar in beslag nemen.
Zicht op de schelde ter hoogte van Kattendijkbrug. Onder meer op het ponton werd Belgisch kampioenschap cyclocross gereden. Veldrijden op het water ?
Een muurschildering op een van de loodsen.

Meteen het keerpunt van deze wandeling …wordt vervolgd.

65 replies to “Havenkranen

 1. Je ne connais pas du tout cette ville d’Anvers, je pense qu’il y a beaucoup de choses à voir. Merci de partager, ça permet de voir des endroits que l’on ne connait pas. Très belle oeuvre de street art, j’aime bien.
  Bonne soirée.

  Like

 2. Die hijskranen zijn hopelijk industrieel erfgoed! Mooi om zien en die oude loodsen met hun bewerkte frontons heb ik indertijd ook op de foto gezet. Zo mooi en ze laten dat zo verloederen. Misschien schieten ze toch nog op tijd in actie!

  Like

 3. Je zal havenloodsen bedoelen denk ik Willy want er staat havenlooden.
  Maakt ook niet uit want ik begrijp wat je bedoeld hihi…. ook mooi gefotografeerd trouwens!
  Het “Mas” valt echt op zeg! En de kranen vind ik meesterlijk gefotografeerd. heel goed gezien en super mooi vastgelegd.

  Groetjes, Helma

  Like

 4. Een plaats waar ik geregeld ‘strand’, het Eilandje is één van mijn leveringsplekken. Nu ben ik weer wat meer op de hoogte van de werken die er bezig zijn, ik had er al vragen bij

  Like

 5. mooie gezicht al die kranen tegen die bewolkte lucht Willy
  Antwerpen is een mooie plaats om te bezoeken, er is veel te zien daar
  prachtige serie die muurschildering is een knap stukje werk en een mooie foto

  Like

 6. Het is er ‘oud’ geworden, sinds ik er voor het laatst was. Wil nog eens terug, vooral om foto’s van de havens te maken. Mooie foto’s, maar de bovenste van de kranen is mijn favoriet.

  Like

 7. bonjour, c’est un quartier en pleine réhabilitation si je comprends bien, vaste chantier; ça sera intéressant de voit le site une fois terminé 😉 bonne journée, bisous

  Like

 8. J’aime le si beau ballet formé par les grues !!!
  Des photos pleines de légèreté !!!

  Douce journée 🙂

  Like

  1. de frontons van die loodsen zijn heel sierlijk afgewerkt. Deze stapelplaatsen werden omstreeks 1885 gebouwd toen de Scheldekaai op de rechter oever recht getrokken werd. Hun toekomst in het kader van de huidige werken, is me niet bekend…

   Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star