De Noordwijk 2

in Brussel.

wat voorafging

Het was pas enkele maanden geleden, dat ik nog eens in de buurt van het Noordstation was. Maar de veranderingen verrasten we wel. Torengebouwen werden afgebroken en andere opgebouwd. Ik hoop daar later op terug te komen, eerst bekijken we de Proximus-torens.

.

Beide kantoortorens uit 1988 van de telecomoperator hebben een hoogte van 102 m, een van de torens heeft een antenne van 32 m, waardoor zijn totale hoogte 134 m bedraagt. Op de 25ste en 26ste verdieping zijn de torens met elkaar verbonden door een luchtbrug om de liften te ontlasten en om dienstig te zijn bij een eventuele evacuatie. Op het gelijkvloers zijn ze verbonden met een atrium Bij de bouw paste het complex in de tijdsgeest om alles in een centrale hoofdzetel organiseren.

Sindsdien de bouw is het personeelsbestand van Proximusin fors afgeslankt. Onder meer door het telewerken, in plaats van +/- 5000 werken nu enkele honderden medewerkers. Met een investeringsgroep wordt naar een oplossing gezocht voor het herstructureren van de site. Een beslissing voor deze iconische torens werd nog niet genomen, In andere kantoorgebouwen stelt zich het hetzelfde probleem.

.
.
.
.
.
.
.
.

google maps

68 replies to “De Noordwijk 2

 1. Toren gebouwen is best wel griezelig om tussen twee toren te lopen.
  Ik heb dit niet eerder gezien.
  Wel mooie foto’s gemaakt.
  Fijne avond.

  Like

 2. C’est hyper moderne, il me serait impossible de travailler dans ce genre d’endroit, j’étoufferais !
  Belle soirée Willy
  Cathy

  Like

 3. Hoi Willy,

  Knap staaltje architectuur fotografie.
  Vooral de foto’s waar je in de spiegeling de andere toren ziet zijn toppers.
  Knap geschoten.

  Fijn weekend en LG, Karina

  Like

 4. Meningen verschillen maar jij hebt de torens mooi in beeld gebracht.
  Dat ze leeg staan dat is jammer het zou fijn zijn als er iets mee gedaan werd.
  De wereld om ons heen is snel aan het veranderen.

  Willy fijn weekend gewenst

  Like

 5. De tijdsgeest is sedert de jaren 80 heel erg veranderd. Nu is decentralisatie en thuiswerken de norm geworden. Dergelijke gebouwen worden dan grotendeels overbodig. Afwachten wat ze met dit gebouw zullen aanvangen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Bonjour Willy des très jolies photos mais je n’aime pas ces constructions comme ca bon samedi bisou Claudine Daniel

  Like

 7. Prachtige architectuurfoto’s Willy. Het zijn heuse indrukwekkende torengebouwen maar ik wist niet dat de leegstand zo erg is door het telewerken…. een oplossing dringt zich dus op.

  Like

 8. Hmm.. ze hebben wel wat.. het weerspiegelende effect en dat liftje aan de buitenkant.. en die passage van de ene naar de andere. Maar voor de rest vind ik ze wat té gladjes. Wél bijzonder mooi vastgelegd.

  Like

 9. ha die Willy
  ik zie liever oude gebouwen , die gaan al eeuwen mee , en worden niet na enkele 10 tallen jaren al afgebroken
  die kantoorleegstand is hier ook , en er is woningnood , in mijn ogen zouden die 2 elkaar kunnen oplossen , maar dan zegt ” men ” dat is te simpel gedacht ?

  Like

  1. Zeker niet Karel..

   Indertijd heeft men de volkswijk die hier was onteigend en met de bedoeling er een soort zakencentrum van te maken, maar dat is slechts gedeeltelijk gelukt..

   De politiek tracht hier op terug te komen, door woningbouw te stimuleren,…in de pers is er sprake om een van de torens tot woontoren om te vormen…

   geen idee wat men uiteindelijk gaat doen…

   prettige dag

   Like

   1. blij dat te vernemen Willy
    er staan al genoeg kantoorpanden leeg , dus een deels terug komen van de volkswijk zou ik toejuichen , maar de projectontwikkelaars kijken naar het grote geld 😦

    ja leuk bericht hé , ik ben volwassen hihi
    ga heel veel plezier van het abonnement hebben hoor

    Like

 10. Mooie serie en interessante achtergrondinformatie, Willy. Zoals je weet, zie ik dat soort grote spiegelende gebouwen graag op foto’s.
  Die leegstand van kantoren is ook in ons land een groeiend probleem. Door Corona en thuiswerken is dat ook nog eens in een versnelling gekomen.
  Goed weekend!

  Like

 11. Très belle série architecturale avec de beaux reflets et couleurs sur les parties vitrées. Très beaux cadrages aussi. Bonne journée Willy!

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star