De Noordwijk 2

in Brussel.

wat voorafging

Het was pas enkele maanden geleden, dat ik nog eens in de buurt van het Noordstation was. Maar de veranderingen verrasten we wel. Torengebouwen werden afgebroken en andere opgebouwd. Ik hoop daar later op terug te komen, eerst bekijken we de Proximus-torens.

.

Beide kantoortorens uit 1988 van de telecomoperator hebben een hoogte van 102 m, een van de torens heeft een antenne van 32 m, waardoor zijn totale hoogte 134 m bedraagt. Op de 25ste en 26ste verdieping zijn de torens met elkaar verbonden door een luchtbrug om de liften te ontlasten en om dienstig te zijn bij een eventuele evacuatie. Op het gelijkvloers zijn ze verbonden met een atrium Bij de bouw paste het complex in de tijdsgeest om alles in een centrale hoofdzetel organiseren.

Sindsdien de bouw is het personeelsbestand van Proximusin fors afgeslankt. Onder meer door het telewerken, in plaats van +/- 5000 werken nu enkele honderden medewerkers. Met een investeringsgroep wordt naar een oplossing gezocht voor het herstructureren van de site. Een beslissing voor deze iconische torens werd nog niet genomen, In andere kantoorgebouwen stelt zich het hetzelfde probleem.

.
.
.
.
.
.
.
.

google maps

68 replies to “De Noordwijk 2

 1. In die torens heb ik de laatste 15 jaar uit mijn carriere gewerkt 🙂
  Als er ooit eens een bezoekdag voor het grote publiek komt Ă©n je de ‘passerel’ kan bezoeken, zal ik je dan een seintje geven ? Het uitzicht van Brussel is fenomenaal vanuit die glazen passerel !

  Geliked door 1 persoon

 2. ha die Willy
  ja een prachtig boekje hé , ben er ook blij mee
  ik liep al ff een blokje om , lekker in het zonnetje en toch een frisse neus 🙂
  straks is er gelukkig een koers op de tv kan ik daar van genieten , zo tussen Kuurne-Brussel-Kuurne. , op de hei wordt het weer druk
  zonnige zondag groet

  Like

 3. wat een gebouwen in brussel, en zeker daar, dat is al zo lang zo, ik moest daar eens zijn….
  je foto’s zijn wel altijd mooi en goed
  .Een @->- voor jou.

  Like

 4. Mooie serie Willy…!
  Ramenwassers kunnen daar een goede boterham verdienen… 🙂
  Fijne zondag.

  Like

 5. Ik heb nooit begrepen waarom er door proximus( na de naamsverandering) zo’n immense torens moesten gebouwd worden. Maar in die tijd wilde elke grootstad torengebouwen hebben. Hier bij ons wilden ze zelfs een torengebouw ter vervanging van het Casino ! Dit project is nooit van de grond gekomen. Maar een torengebouw komt er nu toch : Heist krijgt zijn Heldentoren van ongeveer 70 meter hoog!!

  Like

 6. Is de luchtbrug van de Proximus-torens niet voorzien van een glazen vloer?
  Dacht dat ooit gehoord te hebben en sommige mensen nemen dan liever de lift om over te steken.
  De Proximus-torens zijn zeer geschikt om luxe appartementen van te maken. Hans

  Like

 7. Dat zijn indrukwekkende torens met inderdaad een neer voorkomend probleem. Flats, zou ik zeggen, daar kunnen veel mensen een goede woning in vinden.

  Like

 8. Ik hoop niet dat ze die afbreken, dat zou toch echt kapitaal vernietigen zijn. Wellicht zijn er mooie vakantiewoningen van te maken. Mooie fotoserie Willy.

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star