De Noordwijk 2

in Brussel.

wat voorafging

Het was pas enkele maanden geleden, dat ik nog eens in de buurt van het Noordstation was. Maar de veranderingen verrasten we wel. Torengebouwen werden afgebroken en andere opgebouwd. Ik hoop daar later op terug te komen, eerst bekijken we de Proximus-torens.

.

Beide kantoortorens uit 1988 van de telecomoperator hebben een hoogte van 102 m, een van de torens heeft een antenne van 32 m, waardoor zijn totale hoogte 134 m bedraagt. Op de 25ste en 26ste verdieping zijn de torens met elkaar verbonden door een luchtbrug om de liften te ontlasten en om dienstig te zijn bij een eventuele evacuatie. Op het gelijkvloers zijn ze verbonden met een atrium Bij de bouw paste het complex in de tijdsgeest om alles in een centrale hoofdzetel organiseren.

Sindsdien de bouw is het personeelsbestand van Proximusin fors afgeslankt. Onder meer door het telewerken, in plaats van +/- 5000 werken nu enkele honderden medewerkers. Met een investeringsgroep wordt naar een oplossing gezocht voor het herstructureren van de site. Een beslissing voor deze iconische torens werd nog niet genomen, In andere kantoorgebouwen stelt zich het hetzelfde probleem.

.
.
.
.
.
.
.
.

google maps

68 replies to “De Noordwijk 2

 1. Een spiegelparadijs waar jij wel eens kan verdwalen of verloren lopen.

  Like

 2. Indrukwekkende torens zijn het Willy. En zo zie je maar dat tele-werken ook voor problemen zorgt. Nu lopen al die kantoortorens leeg.

  Like

 3. Reflets, lumière, cadrage … ces prises sont magnifiques !!!
  Bonne semaine 🙂

  Like

 4. Een stel prachtige foto’s van dit gebouw/deze gebouwen, Willy. Ik snap dat ze nu een probleem hebben met het vullen van alle lege ruimtes en dat kost geld. Ik denk dat het “nieuwe bouwen in het algemeen” anders zal zijn dan het neerzetten van deze glazen reuzen, nu dat er meer vraag is naar gewone huizen met een extra “kantoor” om van uit huis te werken.
  Maar nogmaals, dit is een prachtige serie en die foto met de reflectie is prachtig.

  Like

 5. I really like seeing all the viewpoints of this magnificent building, Willy. It does make one wonder, however, what exactly WILL happen to so many office buildings like this in the years to come. Will there ever be a day when they’re full again or has the workplace changed forever because of this pandemic?

  Like

 6. Hier in Nederland wáren eigenlijk al veel te veel kantoorgebouwen en dus leegstand. Dat zxal corona er niet beter op maken. Gelukkig kunnen er altijd flatjes van gemaakt worden want aan woonruimte is wél schreeuwend gebrek.

  Like

 7. Such stately towers that provide beautiful reflections of the sky. That air bridge must be an experience to walk across. Imagine if people could see the ground below if they walked across. Like here, Chicago is facing high vacancy rates in its downtown due to a lot of telecommuters during the pandemic. This has led to many stores and restaurants closing.

  Like

 8. Knappe foto’s Willy! Het valt niet mee om deze gigantische torens goed in beeld te zetten. Ik ben niet zo van de wolkenkrabbers maar ik moet toegeven dat deze wel iets hebben.

  Like

 9. Indrukwekkend om te zien Willy. Hopelijk komen alle ruimtes weer in gebruik, misschien kunnen ze er woonunits van maken?

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star