Onze-Lieve-Vrouwekerk

In Brugge

Wie Brugge bezoekt kan moeilijk naast de toren de Onze – Lieve- Vrouwekerk kijken, de bakstenen toren is nl. 115,5 m hoog, wat uitzonderlijk is. De bouw van deze gotische kerk is begonnen omstreeks 1225 en duurde tot +/-1450.

Een volledige restauratiecampagne werd uitgevoerd, de buitenzijde werd in de 1982-2007 gerealiseerd, Aan de binnenkant werd gestart in 2010 en momenteel staat een zijbeuk nog in de steigers. Veel foto’s heb ik daarom niet gemaakt.

De toren in baksteen.
.
Rechts het Gruuthuse museum.

In het hoogkoor (dat als museum opgevat is, anders gezegd dat betalend is) heb je een rijk interieur, diverse schilderijen,13de en 14de-eeuwse beschilderde grafkelders en de 15de en 16de-eeuwse praalgraven van Maria van Bourgondië en Karel de Stoute.

‘Het pronkstuk zou de “Madonna met Kind’ van Michelangelo zijn. ,Dit beeld in Carrara marmer kreeg ik nauwelijks te zien, het bevond zich in deze zone die men aan het restaureren was, iets wat men op de website niet vermeldde.

De middenbeuk.
.
.
.
Fraaie glasramen.
.
.
.

Boven het hoogaltaar hangt een drieluik van de hofschilder van  Maria. Het passieverhaal met de kruisdood in het midden. Aan de voet van het altaar werden 3 graven blootgelegd die rijk beschilderd zijn.
Het praalgraf van Maria ven Bourgondië
.
Daarnaast het praalgraf van Karel de Stoute, de vader van Maria. Zijn lichaam werd nooit gevonden.
.

Een internetfoto van de“Madonna met Kind’ van Michelangelo . Het zou het eerste beeld van van Michelangelo die nog tijdens zijn leven Italië verliet. Onder het bewind van de Fransen, werd het naar Parijs overgebracht tot na de val van Napoleon. Tijdens WO II werd het door de Duitsers ontvreemd, het werd wat later in een Oostenrijkse zoutmijn teruggevonden. Zelf kreeg ik er slechts stellingen te zien.

.

Meer info vind je op de blogs en Magda en Dirk

55 replies to “Onze-Lieve-Vrouwekerk

 1. Hoi Willy,
  het is voor mij alweer even terug dat we in Brugge waren. We hebben toen ook een kerk bezocht maar volgens mij was dit niet deze want anders zou ik me de mooie details toch wel herinnerd hebben. Prachtig wat je hier laat zien zoals het drieluik en het praalgraf.
  Jammer dat je het pronkstuk van de Madonna met kind niet te zien kon krijgen maar dat geeft wel weer een gelegenheid om er nog weer een keer hen te gaan. Ik heb in ieder geval genoten van deze prachtige foto’s.

  Groetjes, Helma

  Like

  1. Hoogstwaarschijnlijk heb je de kathedraal bezocht, die naar mijn aanvoelen een mooiere kerk is

   deze is momenteel niet te bezoeken vanwege de pandemie

   deze kerk is wel open omdat ze als een museum beschouwd wordt

   prettige avond

   Like

 2. Een mooie rondleiding in een prachtige kerk! Je hebt bijna twee dagen nodig om alles op je gemak tot je door te laten dringen. Met de bouw is men omstreeks 1225 gestart. Bijna niet te bevatten…
  Fijne dagen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star