Plantentuin 1

van Meise.

Tot voor enkele jaren de “Nationale plantentuin” genoemd, omvat een park van 92 ha en diverse gebouwen. Het kasteel van Bouchout staat zowat centraal in het park. Indertijd werd het aangekocht door Leopold II voor zijn zuster Charlotte, die enige tijd keizerin van Mexico was. Sinds 1958 werd het domein als botanische tuin ingericht.

Zicht op het kasteel.
.
.
.

Het kasteel kende een bewogen geschiedenis, bij de Franse revolutie werd de zuidelijke gevel afgebroken en tijdens WO II brandde het na beschietingen uit.  Het werd tussen 1987 en 1989 grondig gerestaureerd en wordt gebuikt voor tentoonstellingen, evenementen enz. De herbestemming wordt nu bestudeerd en het is de bedoeling het te renoveren en de CO2 uitstoot te verminderen. Momenteel wordt de onmiddellijke omgeving heraangelegd

Zicht van op het dak
.
Zicht op het park.
.
.
Zicht in de richting van een toegangsgebouw dat in aanbouw is. De werken die je nu ziet maken deel uit van een investeringsplan dat in 2026 afloopt. Men bouwt er momenteel een nieuw serrecomplex, wat zijn gevolgen heeft voor het bezoek aan het domein. Aan de andere kant zijn de coronamaatregelen er uiteraard van van toepassing; je moet dus reserveren en ticketverkoop aan de kassa niet mogelijk.

Wordt vervolgd

58 replies to “Plantentuin 1

 1. bonsoir Willy , merci pour tous tes articles et celui là waouh j’aime ++++++++ , ce parc et château et de belles tours ! merci belle semaine A+

  Like

 2. Een heel mooi stukje groen die ik wel ken maar nog niet heb bezocht. Misschien door de populariteit want ik meen dat hier altijd druk is qua mensen.

  Like

  1. het zou me verwonderen Catherine

   het domein is 92 ha groot, ​je moet wel vooraf reserveren

   eens nagekeken voor morgen en slechts enkelingen hebben gereserveerd

   Like

 3. Hier wil ik zeker nog eens opnieuw naartoe gaan. Als ik het hier zo lees mogelijk best nog wat wachten tot na die heraanleg. Al vind ik het zeker nu ook al uitnodigend Willy, dankzij jouw mooie foto’s.

  Like

 4. Interessant logje Willy. Een tiental jaren geleden heb ik de plantentuin bezocht, maar over het kasteel wist niet veel.

  Like

 5. These castles always amaze me, Willy, after I hear their history of destruction, rebuilding and renovation to them. So glad someone had the vision to bring them back to life for the rest of us who’d never see them otherwise.

  Like

 6. Un décor de contes de fée, un lieu enchanteur que j’aimerai bien visiter un jour.
  En attendant la suite, je te remercie pour le partage.

  Like

 7. ha die Willy
  er zijn zo vele heiligen Antonius 🙂
  mij zijn ze allen gelijk , niets dus 🙂

  zie liever die mooie bloemen , en inderdaad die dames in het groen mogen er ook zijn
  de rug krijgt rust en zo nodig dokters aandacht

  fijne avond groet

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star