Naar het Eilandje 1/2

In Antwerpen.

We beginnen onze wandeling aan de Kathedraal, waarvan de 123 m hoge toren nu in stelling staat. De buitenschil van de toren wordt volledig nagezien, gereinigd en hersteld. De wijzerplaten van het uurwerk zijn gedemonteerd en worden momenteel in een atelier gerestaureerd. Het vergulden van het torenkruis en van de haan zijn eveneens voorzien.

Op de Grote Markt is het stadhuis grotendeels uit de stellingen. Het werd gerestaureerd aan ook binnenin aangepast. In de gevel is heel wat marmer verwerkt, een materiaal dat niet erg duurzaam is. Ik heb de indruk dat de gevel veel van zijn kleur verloren heeft…

.
.
Gevels op de Grote Markt.

Her reuzenrad op het Steenplein werd geplaatst voor de kerstmarkt, die omwille van coronamaatregelen niet kon doorgaan. Om die reden werd kreeg de uitbater een nieuwe vergunning, om de financiële verliezen te beperken.

.

Grootse werken aan de kaaimuren (6,7 km lang) en hun omgeving. Er zijn 3 redenen om de kaaien te vernieuwen: de historische kaaimuur is in slechte staat en moet dringend gerenoveerd worden, de waterkering moet hoger om de stad tegen overstromingen te beschermen en delen van de kaaien liggen er verwaarloosd bij.

Het uitzicht van de kaaien zal er volledig door veranderen. Nu is het in het stadscentrum een grote werfzone. De werken startten in 2017, worden in verschillende fasen uitgevoerd en zullen +/- 15 jaar duren.

De oude loodsen worden nu als opslagplaats voor de werf gebruikt.
Een wandeling langs de kade zit er hier niet meteen in.
.
Afvoer van bouwmaterieel, geen gewone klus.
En zo zijn we aan ’t Eilandje gekomen, waarover later meer.

Google maps

60 replies to “Naar het Eilandje 1/2

 1. La mairie est une merveille architecturale, beaucoup plus jolie que le MAS.
  Dommage qu’ils préfèrent le moderne, peut-être que le cout est plus abordable.
  Bonne soirée.

  Like

  1. le MAS a fait revivre le quartier

   l’intérieur de la mairie est en cours de rénovation, un travail de longue haleine

   bonne fin de semaine Katia

   Like

 2. Jij wandelt heel wat af merk ik wel aan je mooie fotografie en nu ook weer nam je veel mee om met mij en anderen te delen. Ik vind altijd je bezoekjes erg interessant Willy, en ik dank je ook voor dit schrijven en foto’s weer.

  Like

 3. ha die Willy
  leuk filmpje hé , die Gorilla’s aan het ravotten 🙂
  ik had een fijne wandeldag en zal zo onder de sproeier door en in de luie stoel

  fijne avond groet

  Like

 4. In Antwerpen is men dus even “niet bij de tijd” maar dat komt allemaal wel goed. Je sluit af met een apart gebouw, het ziet er beter uit dan al andere die glazen hoogbouw.

  Like

 5. Een mooie tocht door Antwerpen, wat ik voornamelijk ken van de beiaard concerten op maandagavond…! En een keertje winkelen natuurlijk… 🙂

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star