Het koninklijk Paleis 1

In Brussel

Het paleis werd gebouwd op de site van het vroegere paleis van de Hertogen van Brabant, dat in 1731 door brand werd verwoest. De Franse Revolutie, maakte een einde aan het Oostenrijkse bewind. Na de val van Napoleon werden de Zuidelijke en Noordelijke Nederlanden samengevoegd. Een deel van het gebouw werd opgetrokken vanaf 1820. Bij zijn aantreden beschikte Leopold I dus over een nieuw paleis.

De definitieve voltooiing van de oorspronkelijk geplande werken gebeurde onder Leopold II , Rond 1868, zou de oppervlakte van het paleis verdubbeld zijn.

.
Een archieffoto.
Zichten aan de ere-trap.
.
.
.
.
.
.
De” spiegelzaal “ingericht in het begin van de 20ste eeuw . Leopold II wilde dat deze zaal in het teken stond van Congo. Na zijn overlijden voltooide Albert I de werken De geplande allegorische taferelen over het Afrikaanse continent moesten wijken voor spiegels.
Koningin Paola ( niet Mathilde , zoals ik verkeerdelijk vermeldde) wilde moderne kunst introduceren in het Paleis, Jan Fabre verwezenlijkte er in 2002 zijn “Heaven of Delight” door het gewelf te bekleden en de kroonluchter te bekleden met circa 1,4 miljoen dekschildjes van Thaise juweelkevers. .
.
.
Via de “Grote Galerij”gaan we naar de “Troonzaal”.
.
.
.
.

Wordt vervolgd.

61 replies to “Het koninklijk Paleis 1

  1. Wat een pracht en praal, Willy. Die dekschildjes van die Thaise juweelkever aanbrengen zal een werk geweest zijn zeg!

    Like

  2. Je was op bezoek bij Filip en Mathilde, Willy. Het moet indrukwekkend zijn om in dat paleis rond te wandelen. Ik ben er nooit geweest, maar ik wil er ooit wel eens naartoe.
    Mooie fotoreeks is dit.

    Like

  3. Voor deze pracht en praal hebben de toenmalige landarbeiders en horigen krom gelegen. Genieten van deze prachtige architectuur hoewel ik zelf iets knusser verkies 🙂

    Like

  4. Zeer imposant.
    Een blog geschil voor koningen en koninginnen.
    En na het lezen op dit blog voel ik me net een prinses 🙂

    Fijne zondag,
    Karina

    Like

  5. ha die Willy
    dit fietsje doet mijn gekozen internet naam weer wat eer aan 🙂 met behulp van de E , dat wel , maar ik ben er o zo blij mee 🙂
    ook met je reactie , blij dat de foto’s een aardig beeld van het ritje geven
    rustige avond groet

    Like

Reacties zijn gesloten.

close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star