Het koninklijk Paleis 1

In Brussel

Het paleis werd gebouwd op de site van het vroegere paleis van de Hertogen van Brabant, dat in 1731 door brand werd verwoest. De Franse Revolutie, maakte een einde aan het Oostenrijkse bewind. Na de val van Napoleon werden de Zuidelijke en Noordelijke Nederlanden samengevoegd. Een deel van het gebouw werd opgetrokken vanaf 1820. Bij zijn aantreden beschikte Leopold I dus over een nieuw paleis.

De definitieve voltooiing van de oorspronkelijk geplande werken gebeurde onder Leopold II , Rond 1868, zou de oppervlakte van het paleis verdubbeld zijn.

.
Een archieffoto.
Zichten aan de ere-trap.
.
.
.
.
.
.
De” spiegelzaal “ingericht in het begin van de 20ste eeuw . Leopold II wilde dat deze zaal in het teken stond van Congo. Na zijn overlijden voltooide Albert I de werken De geplande allegorische taferelen over het Afrikaanse continent moesten wijken voor spiegels.
Koningin Paola ( niet Mathilde , zoals ik verkeerdelijk vermeldde) wilde moderne kunst introduceren in het Paleis, Jan Fabre verwezenlijkte er in 2002 zijn “Heaven of Delight” door het gewelf te bekleden en de kroonluchter te bekleden met circa 1,4 miljoen dekschildjes van Thaise juweelkevers. .
.
.
Via de “Grote Galerij”gaan we naar de “Troonzaal”.
.
.
.
.

Wordt vervolgd.

61 replies to “Het koninklijk Paleis 1

 1. Pracht, praal en rijkdom… een Versailles in zeer klein formaat wat ons als Belgische burgers fortuinen kost.
  Jij hebt dus gebruik gemaakt van die open-deur momenten, mooi gedaan Willy.

  Fijn weekend.

  Like

 2. Pracht en praal op een sfeervolle manier weergegeven in jouw foto’s. Wat een kroonluchters en wat een prachtige schilderingen. Het geheel doet me denken aan het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam.

  Like

 3. ha die Willy
  ja die Canadese begraafplaats is zeker indrukwekkend , ga er tijdens deze wandeling nu al enige jaren naar toe , en telkens geeft het kippenvel 😦

  rustige avond groet

  Like

 4. Ik vind het heel mooi om te zien, en ik zou er ook wel graag doorheen willen lopen, maar als ik in mijn eigen huis ben denk ik dit is qua schoonmaak toch beter bij te houden. En knusser om in te wonen.

  Goed weekend WillY

  Like

 5. Het kleurgebruik vind ik niet altijd even geweldig maar oke, ik hoef er ook niet te wonen. Dat zou me ook wat te groot zijn. Maar natuurlijk heeft het Koningspaar een representatieve woning nodig en dié hebben ze.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star