Najaar 2

in Brugge.

We laten het concertgebouw achter ons en wandelen naar de Smedenpoort., een van de vier overgebleven stadspoorten. De eerste poort dateert van 1297-1299, maar werd achteraf meermaals verbouwd . Kenmerkend aan deze poort is dat ze, net als de Ezelpoort, volledig omringd is door water.

Omdat de Smedenpoort in de loop van de eeuwen zo vaak werd verwoest en opgelapt, met diverse baksteenformaten en –kleuren tot gevolg; liet de Stad de poort in 2008/2009 weer tot een eenvormig geheel restaureren en haar in een okerkleur schilderen (kaleien). In 2012 werd aan beide zijden van de poort een voetgangersbrug aangelegd. Dankzij deze ingreep werd het mogelijk voor voetgangers om rond de poort te lopen, en voor fietsers om de kleine poortdoorgangen te gebruiken, waardoor zij gescheiden bleven van het autoverkeer. Op Google maps is dit goed te zien..

.

.

.

.

We wandelen verder langs de Vesten in de richting van de Ezelspoort. Omwille van een fikse regenbui, ben ik maar op mijn stappen teruggekeerd en naar het stadscentrum te gaan.

.

.

In het centrum bevindt zich het Koningin Astridpark , een schoolvoorbeeld van de aanleg van openbare parken in 19e-eeuwse steden . Eeuwenlang lag hier de tuin van het minderbroedersklooster. Toen het klooster in 1796 opgeheven werd (franse revolutie), kwam de tuin in privéhanden. Omstreeks  1850 kocht de stad deze 3 ha grote open ruimte, onder meer om er een stadspark aan te leggen.

Om binnen deze beperkt  oppervlakte een landschapsillusie op te roepen, maakte de ontwerper  gebruik van hoogteverschillen, grasperken met boomgroepen en een centrale vijver. De dichte randbeplanting moest de ligging in het stadscentrum doen vergeten. Opvallend zijn de sierlijke kiosk en de sculptuur in de vijver.

.

.

.

wordt vervolgd

Advertentie

59 replies to “Najaar 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star