Site Tour et Taxis 2

.

In Brussel.

Wat voorafging.

Door de economische ontwikkeling werd hier een goederen station en en pakhuizen opgericht. Het complex wordt een knooppunt voor de douaneactiviteiten. De bloeiperiode van Tour & Taxis situeerde zich in de jaren 1960 , toen er ruim 3.000 werknemers op de site werkten. Maar door de Europese regels voor de douane werd de site geleidelijk verlaten en te koop gesteld. Vandaag bekijken we het vroegere goederenstation .

De “gare maritime” is 280 m lang en 140 m breed en bestaat uit 3 grote hallen met een spanwijdte van 26 m en 4 kleine hallen . De dragende structuur van de hallen bestaat drie-scharnier boogspanten die men behouden heeft. De nieuwe volumes bestaan uit 3 bouwlagen en zijn volledig in hout gebouwd. De centrale boulevard is omzoomd door bomen en planten,zodat men ” een stad in de stad ” kreeg. De foodmarket is een opvallend element, verder zijn ze heel wat kantoren enz. Tijdelijk was er “sculptura” een tentoonstelling te zien.

Vooraanzicht.

.

.

.
.
De “Clash”sculptuur van Gábor Miklós Szőke.
Heel wat hout verwerkt in deze hallen.
Vreemde sculpturen van Arne Quinze.
Sculptuur van Gábor Miklós Szőke.
Een doorgang naar een ander gebouw.
.

Schematisch ziet de site er zo uit: 1 koninklijk pakhuis, 2 sheds, 3 gare maritime, 4 hôtel de la poste, 5 hôtel des douanes, .6 Herman Teirlink gebouw, 7 leefmilieu Brussel ,8 gevaarlijke producten 9 Viskaai, 10 ParckFarm.

Wordt vervolgd.

google maps

Advertentie

55 replies to “Site Tour et Taxis 2

 1. Bonjour, l’intérieur me plait beaucoup plus que l’extérieur, avec ce jeu de lumière et de reflets; et j’aurais adoré voir cette exposition ! je te souhaite un bon week end, bisous

  Like

 2. Het staat nog op m’n lijstje om ooit eens naartoe te gaan. Ik kwam er intussen ook achter dat er een treinhalte is vlakbij die site. Je geeft er een mooi beeld mee weer Willy. Die sculpturen zijn ook bijzonder.

  Like

  1. weinig treinen zullen daar stoppen

   je kan ook de metro nemen

   zelf ging van het Noordstation te voet, ik werd er wel lastig gevallen door jongeren die het op mijn fototoestel gemunt hadden

   aan de uitgang van het station is er in de week een pendelbus

   Geliked door 1 persoon

   1. Oh jee, lastig gevallen worden omdat jongeren het op jouw fototoestel hadden gemunt. Dat houdt me nu wel tegen, Willy. Toch maar even goed nadenken voor ik dat dan onderneem. Temeer omdat ik meestal alleen op stap ben.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star