Het wintercircus

In Gent.

Het Wintercircus is een gebouw met een bewogen geschiedenis. Het oorspronkelijke circus, opgericht in 1894, ging in 1920 in vlammen op. Na de heropbouw, in 1923, konden 3.400 toeschouwers genieten van circusvoorstellingen, revues, variétéprogramma’s enz.

In 1947 werd het gebouw gebruikt als autogarage door de familie Mahy. Het interieur ging hierbij verloren en er werd een nieuwe betonconstructie met een systeem van hellingen opgetrokken. In 1978 sloot de garage haar deuren en werd ze gedurende 2 decennia een depot voor oldtimers .

In opdracht van de Stad kocht Sogent het gebouw in 2005 aan met de bedoeling om het met respect voor de erfgoedwaarde te renoveren en te herbestemmen. Het zou een ontmoetingsplaats moeten worden waar technologie en cultuur elkaar vinden. In de kelder komt er een pop- en rockzaal voor 500 bezoekers. Na de grondige renovatie 5 vijf jaar duurde zou dit in 2023 een nieuwe hotspot moeten worden. Inmiddels is het zoeken naar een of meerdere uitbater(s) die de eigenlijke afwerking en definitieve inrichting voor hun rekening moeten nemen.

Foto’s oktober 2022.

.

.

.

Het gebouw is vanop de straat nauwelijks zichtbaar (google maps). De aanpalende bibliotheek- “de Krook” die in 2017 haar deuren opende is heel succesvol.

Een archieffoto uit 2017, het circus gezien van de bibliotheek.

“de Krook”

.

Advertentie

61 replies to “Het wintercircus

  1. Ik heb het altijd een fascinerend gebouw gevonden. Wel met een beetje een bitterzoete bijsmaak, er is een tiental jaar geleden een klasgenoot van mijn dochter verongelukt. De geschiedenis van dit gebouw is fascinerend, en ik vind het fantastisch dat het gerestaureerd werd.

    Geliked door 1 persoon

  2. Het toeval wil dat mijn oudste zoon indertijd op kot was in een straatje dichtbij het wintercircus. We hebben er door toeval even kunnen binnen gluren, er stonden toen oldtimers in geparkeerd. We vonden het zo jammer dat dit gebouw zo naar de knoppen was gebracht. Hopelijk krijgt het na restauratie een mooie bestemming. Vanuit de Krook heb ik de dak constructie ook waargenomen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star